Zamalo dignula učionicu u zrak

Zamalo dignula učionicu u zrak

Zašto ste se odlučili postati profesorica kemije?
Kroz osnovnu školu jedna od glavnih igri prijateljica i mene bila je igra učiteljice, a kemiju sam zavoljela već u 7. razredu. Kad sam završila kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu započela sam rad u školi i to je trebalo biti samo privremeno, ali postalo je stalno. Ovaj me posao jednostavno ispunjava.

Što Vam je najdraže kod rada u školi?
Rad s učenicima je najbolji posao jer je dinamičan, kreativan i kroz njega pomažem učenicima da razvijaju svoje potencijale. Posao je koji zahtjeva stalno usavršavanje, a smatram da je u životu važno cjeloživotno učenje kako bi bili zadovoljniji i uspješniji, i poslovno i privatno.

Ispričajte najzanimljiviju anegdotu iz rada u školi.
U školi u kojoj sam počela svoj rad kao profesorica nije bilo specijalizirane učionice iz kemije pa se trebalo snalaziti da se izvedu neki pokusi. Tako sam odlučila izvesti demonstracijski pokus reakcije željeza u prahu i sumpora. Iznenadila me poprilično burna reakcija, a učionica je bila sva u dimu. Učenici naravno zapanjeni i bez teksta, ali nakon dvije minute jedan od učenika pita: „Profesorice jeste li dobro?“ Sve je naravno bilo u redu i to je mi je jedan od najbolje zapamćenih pokusa.

Smatrate li da ste inspiracija učenicima?
Nadam se. Smatram da učenici prepoznaju da ovaj posao radim jer ga volim, a kroz nastavne sadržaje kemije nastojim pobuditi znatiželju i interes za kemiju i prirodoslovlje, ukazati na važnost razumijevanja pojava u živom i neživom svijetu i razvijati samostalnost, odgovornost i kreativnost.

Kako provodite slobodno vrijeme izvan škole?
Raznoliko. Družim se s prijateljicama, odmaram, čitam, gledam serije, isprobavam neki novi recept, idem u šoping (sad manje radi pandemije), šećem…

Bavite li se nekim sportom ili hobijem?
Prije pandemije redovito sam odlazila na vježbanje, ali sada je to samo povremeno kod kuće. Volim pratiti novosti vezane uz uređenje interijera pa kad stignem pogledam serije o uređenju prostora i posjećujem mrežne stranice Ikee.

Slušate li glazbu? Kakvu?
Glazba me opušta, ali mi daje i energiju. Bila je važan dio mog odrastanja jer sam završila osnovnu glazbenu školu za glasovir. Volim klasičnu glazbu, omiljeni skladatelji su mi Mozart, Mendelssohn i Vivaldi. Najčešće slušam pop i poprock. Neke grupe koje volim su U2, Imagine Dragons….

Čitate li knjige? Imate li omiljen žanr?
Povremeno čitam, a volim trilere i romane znanstvene fantastike, na primjer Izgubljeni simbol Dana Browna ili trilogija Slomljena zemlja N. K. Jemisin.

Imate li omiljenu seriju ili film?
Imam više omiljenih serija i filmova. Serije Igra prijestolja, The Witcher, Kuća od karata, Sjena i kost, a od novijih filmova svidio mi se film Dina.

Imate li kućnih ljubimaca?
Da, psa patuljastog pinča zvanog Vigi. On je, unatoč svojim godinama, aktivan pas, mazan i pomalo tvrdoglav koji me svakog dana par puta nasmije.

Kako se najviše volite oblačiti?
Recimo sportska elegancija. Majica s printom, sako i udobne cipele ili tenisice. Omiljena i najzastupljenija boja u mom ormaru je plava. Volim i haljine, ali malo neobične ili po boji ili po kroju.

Kako se nosite s pandemijom COVID-19?
Sad se nosim zadovoljavajuće. Nakon cijepljenja sam opuštenija jer znam da sam ipak u velikoj mjeri zaštitila sebe i druge.

Kada biste mogli promijeniti zanimanje, biste li to učinili?
Ne bih, još uvijek mislim da je ovo najbolji posao za mene.

N.N.

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)