Obilježavanje Godine čitanja 2021. i Mjeseca hrvatske knjige

Obilježavanje Godine čitanja 2021. i Mjeseca hrvatske knjige

„Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ poruka je kojom se ove specifične, nimalo normalne godine pokušava proširiti želja za čitanjem unutar cijele Hrvatske. Uza sve loše stvari koje su se događale ovih mjeseci, čitanje je jedna od aktivnosti kojom se možemo udaljiti od stvarnosti i svakodnevnog života te se prepustiti svijetu mašte. Već i vrapci na grani znaju zbog čega je čitanje toliko korisno i važno pa se i naša škola uključila u obilježavanje ovogodišnje važne manifestacije – Godine čitanja 2021. Zajedno se proslavio i Mjesec hrvatske knjige, koji se tradicionalno obilježava svake godine od 15. listopada do 15. studenog. Učenici 2.c razreda pomogli su školskoj knjižničarki Mihaeli Dolovčak mnogobrojnim aktivnostima.

Pred nama su bili jesenski dani, stoga su učenici 2.c razreda za stvaranje boljeg ugođaja najprije uredili takozvani “jesenski kutak” u prostoru ispred knjižnice. Nekolicina je učenika netom prije, zajedno s knjižničarkom, prikupila raznovrsne jesenske plodove i lišće kojim su dekorirali stolić postavljen u hodnik, gdje je dio razreda u sklopu sata razrednika čitao mnogobrojne pjesme poznatih pjesnika jesenske tematike .

Ostatak je razreda sudjelovao u kreativnom ukrašavanju hodnika. Ukrasili su ogradu tako što su naslov ispisali te ga zalijepili na nju. Svoje su prijedloge knjiga za čitanje, najdraže knjige i neke poznate citate iz bezvremenskih klasika zalijepili na ogradu tako da ih i ostali učenici škole mogu proučiti i nadodati nešto po želji. Svašta se našlo na popisu najdražih knjiga – od školskih lektira poput Prijana Lovre, Sherlocka Holmesa do suvremenih, široko obožavanih djela kao što su Harry Potter i Sumrak saga. Različitost djela je velika, tako da se sa sigurnošću može pronaći ponešto za svakoga.

Tin Ujević jednom je rekao kako knjiga nije hrana, ali je poslastica. Čitanjem otvaramo put do znanja, novih spoznaja i beskonačnih ideja. Na kraju krajeva, čitamo da znamo da nismo sami. Pridružite nam se u misiji čitanja, uzmite neku dobru knjigu u ruke po vašem izboru te se istinski upustite u neku novu, neistraženu avanturu. Ako ne znate otkud početi, budite inspirirani prijedlozima učenika 2.c.  – možda niste ni svjesni koliko u čitanju zapravo možete uživati!

tekst: Mia Macan; foto:  Katja Tretinjak

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)