IME: DJEDICA ADRESA: SJEVERNI POL

IME: DJEDICA ADRESA: SJEVERNI POL

U ovo doba godine, najpoznatiji i najomiljeniji lik u svim dijelovima svijeta postaje Djed Božićnjak. Debeljuškasti djedica sa dugom bijelom bradom, u crvenom odijelu poznat je po svojoj sposobnosti da u jednoj noći uspije obići svu dobru djecu svijeta i ostaviti im poklone ispod bora. Čak se uspije sa svojim velikim trbuhom provući kroz dimnjak…

Za njega smo svi čuli, možda se i slikali sa nekim njegovim „klonom“, ali da li ste razmišljali ikad gdje on živi? Svi kažu da živi na Sjevernom polu, ali gdje? Negdje na nekoj santi leda u nekakvom igluu? Ili u nekoj kućici na drvetu u nekoj tajgi?

Ne, on živi u selu koje se zove Rovaniemi. Da, dobro ste pročitali…u selu. Rovaniemi se nalazi na sjeveru Finske, u pokrajini Laponiji. Laponija je kulturna regija koja obuhvaća sjeverni dio Skandinavije i proteže se kroz sjevernu Norvešku, Švedsku, Finsku i poluotok Kola koji pripada Rusiji. U Laponiji živi narod Saami ili Lapi (ili samo Laponci). Bave se ribolovom i stočarstvom (najviše uzgojem sobova). I u toj Laponiji, na sjeveru Finske, negdje na 66°33′ (10-tak km južnije od sjeverne polarnice) smjestio se glavni grad finske Laponije, gradić Rovaniemi u čijoj se blizini nalazi selo Djeda Božićnjaka (ili Djeda Mraza, kako već hoćete).

Rovaniemi je gradić od 63 tisuće stanovnika i postao je poznat kao „službeni dom Djeda Božićnjaka“. Svake godine posjećuje ga pola milijuna turista. Naravno, najveći broj tih turista dolazi zbog Djedice. Djedica zapravo živi u misterioznom Korvantuturiu, negdje u bespućima hladne finske Laponije. Kako nije želio horde turista pred svojom kućom, dosjetio se prije 30 godina otvoriti ured u Rovaniemiu i to je to… U uredu je cijele godine i sretan i nasmiješen, kao samoproglašeni „ambasador dobre volje, ljubavi i mira“ dočekuje goste iz cijelog svijeta. Do Rovaniemia se stiže avionom, a onda busom Djeda Božićnjaka do njegova ureda koji se nalazi otprilike 8 km od grada Rovaniemia. Turisti tamo uživaju u totalno „božićno-djedomrazovskom“ ugođaju, dobivaju „the whole package“: od vožnje sobovskim ili psećim zapregama ili motornim saonicama, uživanja u snježnim radostima, odsjedanja u igluima, kupnje originalnih suvenira u trgovinama koje su na svakom koraku i „zovu“ turiste na trošenje novaca do uživanja u gastronomskim delicijama tematskih restorana i kafića.

Osim Djedičinog ureda, u samom selu Djeda Božićnjaka, turisti imaju jedinstvenu priliku prekoračiti sjevernu polarnicu i zakoračiti u Arktički krug. Sjeverna polarnica je, kao što znate, paralela koja se nalazi oko 66° i 33′ sjeverno od ekvatora i predstavlja granicu iznad koje u jednom dijelu godine Sunce nikada ne zalazi (Polarni dan),a u drugom Sunce nikada ne izlazi (Polarna noć).

Također, od kolovoza do travnja, u noćnim satima se može uživati u promatranju Aurore Borealis ili Polarne svjetlosti. Nastaje kada naelektrizirane čestice iz Sunčeve atmosfere uđu u Zemljino magnetsko polje gdje se počinju sudarati sa plinovima. Kao rezultat toga, na visinama u atmosferi od 90 do 150 km pojavljuju se prekrasni tonovi svjetlosti različitih boja koje svojom magičnom ljepotom zadivljuju svakog tko ima sreće promatrati ih.

Eto, gužva je ovih dana u Rovaniemiu. Temperature su niske, snijega ima kao u priči, a Djedica sa svojim pomoćnicima užurbano zamata poklone, čisti saonice i priprema sobove za put na kojeg službeno kreće 23.prosinca.  Njegovo kretanje možete pratiti na stranici https://www.noradsanta.org/en/

Vjerujem da ste bili dobri i da će Djedica doći i do vas, a želim vam da i vi jednom posjetite njega u Rovaniemiu. ?

Sretan Božić i sve najbolje u novoj godini!

Valentina Lež Trgovec, prof. ?

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)