Životopis Johna Greena

Životopis Johna Greena

John Green iznimno je uspješan suvremeni američki književnik. Autor je niza romana za mlade svrstane u bestselere New York Timesa. Mnoga njegova djela nagrađivana su, a kasnije i adaptirana, u neke od najpopularnijih filmova i serija današnjice.  

Rođen je 24. kolovoza 1977. godine u Indiani u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovi roditelji Mike i Sydney Green često su selili obitelj diljem SAD-a. Prvo se kao dijete od gotovo mjesec dana preselio u Michigan, zatim u Alabamu i konačno u Orlando na Floridi. Pohađao je srednju školu Indian Springs u Alabami, koja mu je dala inspiraciju za njegovo prvo djelo U traganju za Alaskom. No to razdoblje života nije mu bilo baš bajno jer su ga njegovi vršnjaci maltretirali. Nakon srednje škole krenuo je na fakultet Kenyon College, na kojem je do 2000. godine studirao engleski i religiozne studije. Nakon fakulteta volontirao je u dječjoj bolnici u Columbusu u Ohiju. Svakodnevno je pomagao pacijentima bolnice, djeci s vrlo teškim bolestima. Upravo su mu ona dala inspiraciju za pisanje njegovog najuspješnijeg romana Greška u našim zvijezdama. Pregledavao je knjige za časopis u Chicagu, a kasnije se preselio u New York i postao književni kritičar za New York Times Book Review. Paralelno s tim poslom dovršavao je svoju prvu knjigu U traganju za Alaskom, objavljenu 2005. godine. Adaptirana je u obliku istoimene serije iz 2019. godine. U međuvremenu je pronašao svoju životnu ljubav, Sarah, s kojom je u braku od 2006. godine. On i njegova supruga danas imaju dvoje djece, Henryja i Alice Green. Osvojio je i razne nagrade: Michael L. Printz 2006. za svoju prvu knjigu, Edgar za najbolju knjigu za mladež 2009. za Gradove od papira, Goodreads Choice za najbolju fikciju za mladež 2012. za Grešku u našim zvijezdama, za koju je dobio i Audie Award for Teens godinu kasnije. 2014. godine, Goodread Choice dodijelio mu je i nagradu za najbolje memoare i autobiografiju, a 2011. i 2013. dobio je i Shorty nagradu za autora. Osim niza nagrada, četiri od šest njegovih romana kasnije su adaptirana. Ovaj vrsni književnik nije samo poznat po nizu bestselera. Popularnost je stekao zajedno sa svojim bratom Hankom kada su krenuli objavljivati edukacijske videe putem YouTube kanala vlogbrothers i Crash Course te stekli preko sedam milijuna pratitelja.  

Danas živi u Indianapolisu i zajedno s obitelji provodi vrijeme uživajući i pišući nove zanimacije za mlade, kako je oduvijek i želio. 

Lucija Pavlović, 1.C 

Neke su beskonačnosti veće od drugih beskonačnosti.

Zaljubila sam se onako kako toneš u san: polako, a onda odjednom i potpuno.

Svijet nije tvornica koja ostvaruje želje.

Tako je teško otići – sve dok ne odeš. A onda se ispostavi da ništa nije bilo lakše.

Sve je ružnije izbliza.

citati iz Greenovih knjiga

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)