Kako nas je Borna odveo do svemira

Kako nas je Borna odveo do svemira

U petak 8. listopada 2021. po prvi se puta u našoj školi obilježio Svjetski tjedan svemira. Svjetski tjedan svemira obilježava se od 4. do 10. listopada, a proglasila ga je Opća skupština UN-a 1999. godine jer je 4. listopada 1957. SSSR lansirao prvi satelit Sputnjik u Zemljinu orbitu, a 10. listopada 1967. godine potpisan je Ugovor o svemiru. Ove godine glavna tema Tjedna bila je „Women in Space“ odnosno „Žene u svemiru“, a prijavljeno je bilo preko 5700 događaja diljem svijeta kojima se ovaj Tjedan obilježio.

Glavni inicijator obilježavanja ovog Tjedna u našoj školi bio je učenik Borna Cesarec iz 4.C razreda. Borna je veliki zaljubljenik u astronomiju i svemir te je već održao nekoliko predavanja o svemiru u vrijeme trajanja online nastave. Ovog puta odlučio je napraviti predavanje za šezdesetak zainteresiranih učenika jutarnjeg turnusa koji su se okupili u dvorani za priredbe pridržavajući se svih epidemioloških mjera. U svojem zanimljivom predavanju Borna se dotaknuo tema poput svemirskog turizma, istraživanja svemira, ljudskih posada u svemiru, žena u svemiru, a podsjetio je učenike i na općenite informacije o svemiru. Sve je završilo igranjem Kahoot! kviza u kojem su sudjelovali svi sudionici predavanja. 1. mjesto osvojila je Sara Klasić iz 1. a razreda, 2. mjesto Lara Obadić, također iz 1. a razreda, dok je 3. mjesto osvojio Filip Matko, učenik 3. c razreda. Njima je ravnatelj škole prof. Ivica Rozijan uručio prigodne nagrade.

Hvala svim učenicima koji su sudjelovali na predavanju. Posebno zahvaljujemo vrijednom Borni na uloženom trudu kojim nam je svima barem malo približio svemirska prostranstva te upisao Srednju školu Krapina na kartu svijeta obilježavanja World Space Weeka.

Valentina Lež Trgovec, prof. geog.

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)