Znanstveni piknik

Znanstveni piknik

Već desetu godinu za redom, udruga ZEZ i profesor Baltazar organiziraju Znanstveni piknik. Na njemu kao izlagači sudjeluju mnoge osnovne i srednje škole, fakulteti i udruge iz Republike Hrvatske pa tako i Srednja škola Krapina.

Ove godine glavna tema našeg štanda bila je voda. Kroz dva jednostavna pokusa bavili smo se fizikalnim svojstvima vode: gustoćom i vrelištem. Kako uravnotežiti polugu pomoću vode? Zašto brodovi ne tonu? bila su samo neka od pitanja vezana uz silu uzgona. Zašto voda vrije i može li voda vrijati na bilo kojoj temperaturi pa čak i sobnoj? Naravno da može, a to smo pokazali vrijanjem vode ispod vakuumskog zvona.

Zvijezda našeg izlaganje bilo je pohanje vode. Da, dobro ste pročitali, pohanje vode. Za početak trebaju vam otopine natrijevog alginata i kalcijevog klorida. Potom malo kemije…. Pri reakciji natrijeva alginata i kalcijeva klorida dolazi do izmjene kationa pa nastaje kalcijev alginat koji nije topiv u vodi. Unutar njega u kuglici (ili bilo kojem drugom geometrijskom tijelu koje nastane) ostaje zarobljena voda. Potom vodu uvaljamo u brašno i prezle te ispohamo u tavi.

Da ne bi sve ostalo samo na pohanju vode, bavili smo se i silama adhezije i kohezije te površinskom napetosti. Sveukupno dojmovi vrlo su pozitivni, a kako nam je bilo možete vidjeti na slikama ispod.

Borna Cesarec

Borna Cesarec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)