Učenje uz glazbu

Učenje uz glazbu

Sigurno si se ponekad našao u situaciji kada ti se 5 minuta učenja činilo kao cijela vječnost. Vrijeme je relativno, a učeći, ponekad, sporo prolazi.

Glazba nam pomaže kod problema s koncentracijom
Učenje je mentalno intezivna aktivnost. Kada želiš smanjiti učinke ometanja, zadržati što više energije i povećati koncentraciju, pravo je vrijeme da uključiš glazbu. Glazba nam pomaže da ignoriramo šumove oko sebe, a samim time se usredotočimo na učenje.

Glazbom uklanjaš dosadu i potičeš kreativnost
Ponekad nam vrijeme učenja može postati dosadno i nezanimljivo. Buljiš u knjigu, bilježnicu, a misli su ti već odavno negdje drugdje. Slušanjem neke dobre pjesme možeš poboljšati raspoloženje, dobiti motivaciju i ostati pun energije. Također, istraživanja su pokazala da glazba može poboljšati kreativnost.

Glazba motivira
Kada ti se više ne da učiti, kada ti je dosta ponavljanja, kada moraš nešto završiti, a nemaš motivacije, motiviraj se glazbom. Glazba ima mogućnost promjene raspoloženja, a slušanjem određene vrste glazbe tvoje raspoloženje može postati pozitivnije. Na taj način moći ćeš uspješno završiti s učenjem i biti siguran da si se dobro pripremio za nove izazove.

Smanjenje stresa
Učenje može biti stresno, pogotovo kada se bliži ispit ili usmeno ispitivanje. Opusti se uz melodije koje ti odgovaraju, no pazi da odabereš pravu vrstu glazbe jer ne pomažu sve vrste kod snižavanja stresa.

Hoće li me glazba ometati?
Sa svim prednostima koje slušanje glazbe donosi, ne djeluje na sve jednako. Neke ljude može ometati jer im se mozak može previše koncentrirati na glazbu. U tom slučaju, slušanje glazbe nije najbolji odabir.
Također, ista vrsta glazbe može utjecati i izazivati različite emocije kod različitih ljudi, što znači da ne možeš osuđivati vrstu glazbe na temelju tuđeg iskustva. Ti najbolje znaš što ti odgovara.

Koju vrstu glazbe odabrati?

vrsta glazbeučinakritmičnostprimjer
klasična glazbapotiče rad mozganehttps://youtu.be/g1hEszuZ4lo
zvukovi prirodezadržavaju koncentracijunehttps://youtu.be/q76bMs-NwRk
epska glazbauklanja dosadu/motiviradahttps://youtu.be/KaXXVzGy7Y8
filmska glazbamotiviranehttps://youtu.be/U5IailIzqdc
zvukovi video igricapoboljšavaju koncentracijuda/nehttps://youtu.be/HJvZWvecU4Q
tvoja omiljena pjesmamotivirada/ne

Ako se odlučiš za slušanje glazbe tijekom učenja, nastoj skloniti sve uređaje koji bi te mogli ometati. Tako ćeš se fokusirati na učenje i nećeš imati potrebu provjeravati obavijesti.

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

One thought on “Učenje uz glazbu

  1. Tema je zanimljiva i prigodna u ovo doba pandemije, kada je potrebno više vremena za učenje. Znanstveno je dokazano da neke vrste glazbe poboljšavaju koncentraciju i inteligenciju, tzv. Mozart efekt.
    Pohvala autorici za prvi tekst objavljen u Novinama 5+.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)