Učenici naše škole u karanteni?

Učenici naše škole u karanteni?

11. ožujka 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija(WHO) proglasila je pandemiju.

Pandemija je široko geografsko rasprostiranje neke bolesti među velikom populacijom. Postoje dva kriterija: broj zaraženih i geografsko rasporostiranje.

Broj zaraženih najvažniji je kod epidemije, koja se očituje užim geografskim rasprostiranjem, dok je geografski kriteriji važniji kod proglašavanja pandemije.

U svijetu postoji nekoliko organizacija koje mogu proglasiti pandemiju, a najpoznatija je WHO. Da bi se zadovoljio njihov geografski kriterij potrebno je rasprostiranje bolesti na svim kontinentima, a također važna je i brzina širenja bolesti.

Na početku se činilo kako se koronavirus širi polako, a sada naglo ubrzava. Matematički gledano, brzina širenja je zapravo stalna, a izračunata brzina se odnosi samo na osobe koje su testirane, naime nemoguće je znati je li osoba zaražena ili ne bez testiranja. Ako je proveden manji broj testiranja, broj pozitivnih(zaraženih) će također biti manji, a važan faktor je i pouzdanost testova, koja može varirati među različitim proizvođačima testova te proizvodnim serijama.

Najbrži rast broja zaraženih u Europi je upravo u našoj blizini u Italiji i to je glavni razlog za brigu. Bolest se također brzo širi i u Sloveniji, tako da smo “okruženi” izvorima zaraze. Pitanje je kada će se bolest naglo proširiti Hrvatskom.

Kako bi se širenje usporilo uvedene su mnoge mjere kao primjerice zabrana okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru. Ta mjera tiče se i škola, stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo s pripremama online nastave. U Istarskoj županiji ona će početi već od sljedećeg tjedna. Samo je pitanje vremena kada će početi i u ostalim županijama.

Vrijeme će pokazati kolika je korist tih mjera i kako će online škola funkcionirati. Nastavit ćemo vas izvještavati i dalje.

Borna Cesarec

Borna Cesarec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)