Koronavirus- na pragu epidemije

Koronavirus- na pragu epidemije

U prošlosti je većina bolesti bila smrtonosna, dok je s napretkom medicine i farmacije tijekom stoljeća, broj umrlih padao. Životni se standard poboljšavao, lijekovi su se razvijali i usavršavali, ali ipak, ljudi umiru i danas. Trenutno smo na pragu epidemije virusa 2019-nCov, poznatijeg kao koronavirus. Virus pripada istoj porodici kao i virus koji uzrokuju SARS. Epidemija je krenula iz grada Wuhan u Kini, a ubrzano se širi svijetom. Glavni razlog naglog širenja virusa je kapljični način prenošenja, kao i kod većine vrsta pneumonije (upale pluća).

Drugi razlog je globalizacija, mogućnost putovanja i migracija ljudi diljem planete, tako da je zapravo glavni način širenja virusa zračni promet. Zrakoplov, kao mali zatvoreni prostor s ograničenom ventilacijom, idealan je za širenje virusa.

Također, dobro je znati da inkubacija traje do 14 dana, tako da je nemoguće odmah utvrditi jesu li ljudi bolesni, a kada se pojave prvi simptomi, tada je već ponekad prekasno za liječenje ili korisnost karantene.

Kako bismo bolje razumjeli sadašnju opasnost od novih virusa, trebamo proučavati prošlost, Epidemija SARS-a od 2000. do 2004., žuta groznica, denga groznica, ebola, zika i još mnoge druge, pojavile su se samo u posljednjih 20 godina. Sve navedene bolesti uzrokovane su upravo virusima, a glavni problem je nepostojanje lijekova za virusne bolesti. Stoga je sve prepušteno imunosnom sustavu čovjeka.

Simptomi su zaraze koronavirusom povišena tjelesna temperatura, iscrpljenost i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i zatajenjem bubrega. Rizična skupina su osobe oslabljena imuniteta, starija životna dob bolesnika koji boluju od nekih drugih kroničnih bolesti.

Najbolji način zaštite još uvijek je prevencija pa ponovimo nekoliko savjeta:

  1. Pranje ruku sapunom i vodom te dezinfekcija sredstvima s udjelom alkohola većim od 60%.
  2. Izbjegavanje bliskog kontakta s osoba koje imaju akutnu respiratornu inspekciju.
  3. Koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ako kontakt nije moguće izbjeći.
  4. Dezinfekcija često korištenih predmeta.
  5. Konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica.
  6. Izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama.
Borna Cesarec

Borna Cesarec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)