Koronavirus- na pragu epidemije

U prošlosti je većina bolesti bila smrtonosna, dok je s napretkom medicine i farmacije tijekom stoljeća, broj umrlih padao. Životni se standard poboljšavao, lijekovi su se razvijali i usavršavali, ali ipak, ljudi umiru i danas. Trenutno smo na pragu epidemije virusa 2019-nCov, poznatijeg kao koronavirus. Virus pripada istoj porodici kao i virus koji uzrokuju SARS. Epidemija je krenula iz grada Wuhan u Kini, a ubrzano se širi svijetom. Glavni razlog naglog širenja virusa je kapljični način prenošenja, kao i kod većine vrsta pneumonije (upale pluća).
Drugi razlog je globalizacija, mogućnost putovanja i migracija ljudi diljem planete, tako da je zapravo glavni način širenja virusa zračni promet. Zrakoplov, kao mali zatvoreni prostor s ograničenom ventilacijom, idealan je za širenje virusa.
Također, dobro je znati da inkubacija traje do 14 dana, tako da je nemoguće odmah utvrditi jesu li ljudi bolesni, a kada se pojave prvi simptomi, tada je već ponekad prekasno za liječenje ili korisnost karantene.
Kako bismo bolje razumjeli sadašnju opasnost od novih virusa, trebamo proučavati prošlost, Epidemija SARS-a od 2000. do 2004., žuta groznica, denga groznica, ebola, zika i još mnoge druge, pojavile su se samo u posljednjih 20 godina. Sve navedene bolesti uzrokovane su upravo virusima, a glavni problem je nepostojanje lijekova za virusne bolesti. Stoga je sve prepušteno imunosnom sustavu čovjeka.
Simptomi su zaraze koronavirusom povišena tjelesna temperatura, iscrpljenost i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i zatajenjem bubrega. Rizična skupina su osobe oslabljena imuniteta, starija životna dob bolesnika koji boluju od nekih drugih kroničnih bolesti.
Najbolji način zaštite još uvijek je prevencija pa ponovimo nekoliko savjeta:
- Pranje ruku sapunom i vodom te dezinfekcija sredstvima s udjelom alkohola većim od 60%.
- Izbjegavanje bliskog kontakta s osoba koje imaju akutnu respiratornu inspekciju.
- Koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ako kontakt nije moguće izbjeći.
- Dezinfekcija često korištenih predmeta.
- Konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica.
- Izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama.