Štrajk

Štrajk

Na početku školske godine saznali smo da se sprema štrajk u školama diljem naše domovine. Glavni razlog štrajka je potplaćenost djelatnika u školstvu. Ovaj problem zapravo postoji od samog početka školstva, od pojave prvih škola u staroj Grčkoj, možda i prije. Stariji profesori i učitelji sjetit će se da je plaća neko vrijeme, prije 20-ak godina bila veća, ali to je bilo zaista davno. Sada konačno školski radnici žele zaraditi više.

Proces je počeo kao štrajk djelatnika svih škola u Republici Hrvatskoj, a nastavlja se kroz model cirkularnog štrajka. Svaki dan štrajka se u nekoliko županija. Tako se povremeno štrajka i u našoj školi.

Postavlja se pitanje, koja je korist od štrajka, ako novaca nema. Barem su tako izvještavali mediji. Međutim, sada, nekako naglo, novaca ima, ali ne za djelatnike u školama, već za sve djelatnike u javnim službama. Naime povećanjem osnovice plaće, plaća će se povećati svim zaposlenicima čije se plaće isplaćuju iz državnog proračuna. Time je zapravo još više povećana razlika između ljudi s istim kvalifikacijama, ali na različitim radnim mjestima, što, pretpostavljamo, nije cilj štrajka.

Postavlja se pitanje koje je najcjenjenije zanimanje u našoj domovini. Očito, profesori i učitelji nisu jako cijenjeno zanimanje. Odlučili smo pitati učenike naše škole što oni misle o štrajku i položaju profesora kao zaposlenika u Hrvatskoj.

Borna Cesarec

Borna Cesarec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)