Lucija Šalković – 3. laureat nagrade Gjalski za 2019.

Lucija Šalković – 3. laureat nagrade Gjalski za 2019.

U sklopu kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog i ove je godine objavljen natječaj Gjalski za srednjoškolce. Natječaj postoji od 1994., a na ovogodišnji pristiglo je čak 26 radova iz 9 škola Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Naša škola se i ove godine priključila ovom natjecanju, a učenica 2. razreda prirodoslovno-matematičke gimazije, Lucija Šalković, pod mentorstvom prof. Sanje Ranogajec, osvojila je 3. nagradu za rad Devet.2. je nagradu je osvojila Magdalena Blagec iz SŠ Oroslavlje, a 1. Ivona Piščak iz SŠ Zlatar.
 24. listopada dodjelu nagrada u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku popratio je glazbeni program, a učenici gimnazije su također predstavili djelić svog projekta o Gjalskom. Predsjednica Prosudbenog povjerenstva Sanja Ždralović komentirala je radove pristigle na ovogodišnji natječaj i istaknula kvalitete u pohvaljenima i nagrađenim uratcima. Nagrađene učenice pročitale su svoje radove. Svi prisutni su nakon dodjele mogli razgledati radove iz radionice fotografije također održane u sklopu Dana K.Š. Gjalskog.
Tako možemo zaključiti da natječaj, iako usredotočen na „glavnu“ nagradu za odrasle pisce, ipak  potiče  stvaralaštvo mladih i razmjene ideja zagorskih srednjoškolaca, iako se često osjeća nedostatak upravo takvih susreta i razgovora u pozitivnom i poticajnom okružju.

Krunoslav Kranjčec

Krunoslav Kranjčec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)